Vtáčia chrípka je globálnou hrozbou, ale nezvýšila riziko pandémie

18.10.2005 Celý región

Európska únia sa dnes snažila upokojiť verejnosť, že prítomnosť vtáčej chrípky na kontinente nezvýšila riziko vypuknutia pandémie ľudskej chrípky.
Ministri zahraničných vecí EÚ však na mimoriadnej schôdzke v Luxemburgu označili vtáčiu chrípku za „ celosvetovú hrozbu“ a vyzvali na medzinárodnú koordináciu a spoluprácu v boji proti jej ďalšiemu šíreniu.
Podľa komisára pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Markosa Kyprianua všetko nasvedčuje tomu, že vírus vtáčej chrípky priniesli do Európy divé sťahovavé vtáky. „ Znamená to, že nemôžeme vylúčiť ďalšie prípady na hydine a vtákoch v iných oblastiach EÚ, “ povedal komisár. Únia v takom prípade prijme potrebné opatrenia.
Vtáčia chrípka bola zatiaľ potvrdená v kandidátskych krajinách Rumunsku a Turecku, z ktorých EÚ zakázala vývoz vtáctva a hydinových výrobkov. V pondelok hlásila prvý prípad členská krajina Grécko, čaká sa na konečné výsledky testov.
Podľa šéfa britskej diplomacie Jacka Strawa neexistujú žiadne dôkazy, že by v ktorejkoľvek z týchto krajín došlo k prenosu vírusu z vtákov na človeka.
Komisár Kyprianu ubezpečil, že výskyt vtáčej chrípky nezvýšil riziko vypuknutia chrípkovej pandémie. „ Táto možnosť tu bola, môže pochádzať z vírusu vtáčej chrípky, ale aj akéhokoľvek iného chrípkového vírusu, “ povedal komisár.
Únia sa podľa neho pripravovala, pripravuje a bude pripravovať na možnú pandémiu bez ohľadu na prípady vtáčej chrípky.
Aj slovenská vláda by sa mala podľa ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana v stredu podrobnejšie zaoberať opatreniami proti vtáčej chrípke a možnej pandémii ľudskej chrípky.
„ Na jednej strane netreba šíriť paniku, ale na druhej strane absolútne nemožno túto otázku podceniť a naozaj prijať také opatrenia, ktoré budú racionálne, reálne a ktoré budú zvýrazňovať aj to nebezpečenstvo, ktoré táto pandémia môže priniesť, “ povedal Kukan novinárom.
Podľa Kukana Slovensko registruje výzvu Európskej komisie a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby sa každá krajina zásobila takým množstvom liekov proti vírusom, ktoré v prípade potreby vystačia pre štvrtinu populácie.
„ Na vláde sme o tom hovorili v minulosti skôr všeobecnejšie, ale keďže ten vývoj postupuje veľmi rýchlo, ja už predpokladám, že aj zajtra (v stredu) na rokovaní vlády budeme o týchto otázkach hovoriť komplexnejšie, “ povedal minister.
Už koncom tohto týždňa budú o prípadných konkrétnych opatreniach rokovať v Británii na neformálnej schôdzke ministri zdravotníctva EÚ. Bude sa tiež koordinovať činnosť všetkých relevantných medzinárodných organizácií. (TASR)
 

Vyberte región